Diksiyon; sesi, nefesi ve diğer bütün konuşma enstrümanları doğru ve yerli yerinde kullanarak güzel konuşma sanatıdır. Ve insan, diksiyon kabiliyetini geliştirdikçe hayatında birçok durumun değişmeye ve gelişmeye başladığını görecektir.
Bireyin kendini doğru ve net bir şekilde ifade etmesinin ne kadar önemli olduğu, yapay zekânın tüm imkânlarının kullanılmaya devam edildiği günümüzde azalmamakta, aksine her geçen gün daha da artmaktadır. Öyle ki konuşma sanatı veya Doğudaki ifadeyle ‘Hitabet’, Batıdaki tabirle ‘Retorik’, iletişim araçları ve imkânları ne kadar gelişirse gelişsin önemini korumaya ve mutluluğu, başarıyı, doğru iletişimi, etkilemeyi önemseyen insanlar tarafından aranan bir sanat dalı olmaya devam etmektedir.
Evet, insanlar arasında kurulan tüm ilişkilerin kalitesi, bireylerin birbirlerini ne kadar tanıdıklarına, ne kadar iyi kendilerini ifade edebildiklerine, muhataplarını ne kadar iyi anladıklarına ve verdikleri sözlü / sözsüz mesajları nasıl yorumladıklarına bağlıdır. Bu bakımdan hem özel hayatında hem sosyal hayatında hem de iş hayatında başarılı olmak isteyen, sağlıklı iletişimler kurarak bu iletişimlerini / ilişkilerini kalıcı bir şekilde devam ettirmek isteyen insanlar, mutlaka etkili iletişim tekniklerini öğrenmeli ve öğrendilerini de pratik hayatta kullanmalıdırlar.
Günlük yaşamda etkili bir konuşmaya sahip olmak kişinin, sadece çevresindeki insanları etkilemesini, onları ikna etmesini sağlamaz; aynı zamanda kişi kendisini daha iyi, özgüvenli ve yeterli hisseder. Çünkü kendisini ifade etmekte güçlük çeken, konuşurken sürekli teknik veya bilişsel sorunlar yaşayan bireyler, aynaya baktıklarında memnun olmaz, kendilerini yetersiz ve güçsüz hisseder, özellikle romantik ilişkilerinde ve topluluk karşısındaki konuşmalarında başarısız olur ve istedikleri şekilde konuşamadıklarından dolayı sürekli kendilerini suçlarlar ve mutsuz olurlar.
Diksiyon eğitimi ise kişiye nasıl konuşması gerektiğini, konuşurken nelere dikkat etmesi gerektiğini, kendisini nasıl ifade edebileceğini, nefesini, sesini ve hatta beden dilini en doğru ve etkili şekilde nasıl kullanabileceğini, bir konuyla ilgili bilgisini veya düşüncesini en öz, açık ve etkili şekilde nasıl dile getirebileceğini, kelimeleri nasıl daha doğru telaffuz edebileceğini… öğretir.
Böylelikle Diksiyon Eğitimi alan bir insan, bir insan olarak kendisine verilen en önemli özellik ve kabiliyet olan “konuşma”yı nasıl kendisine yaraşır bir şekilde yapabileceğini öğrenir. Ve bu öğrendiklerini biraz çaba ve günlük çalışmalarla kendisine mal ettikçe bambaşka bir insan hâline gelerek her şeyden önce kendisi kendisinden memnun olur. Bu da kişiye mutluluk getirir.
Sonuç olarak diksiyon ve hitabet eğitimi alarak konuşma sanatında kendini geliştirmek, kişinin hayatı boyunca kendisine yapacağı en önemli yatırımdır.